Wednesday, August 8, 2012

Biskut Hazelnut Balls

Biskut yang sedap dan enak

Biskut Hazelnut Balls  - Amy
- Resepi asal Hanieliza

Bahan-bahannya:-
200 gm butter
50 gm shortening
160 gm gula
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
150 gm hazelnut - dikisar
260 gm tepung gandum*
100 gm tepung jagung*
(* kedua-dua tepung diayak bersama)

Hiasan:-
Paper cup ,Coklat putih ,Manik hiasan bentuk love
Cream coklat putih
Untuk cream:-
250 gm coklat putih
30 gm shortening @ cocoa butter

Cara untuk cream:-
1.      Cairkan coklat putih dicampur shortening secara 
        double boiler,kacau sampai cair.
        Masukkan dalam mangkuk kecil dan celup biskut 
        yang telah dibakar tadi.

Cara untuk biskut:-
1.      Gaul butter, shortening dan gula hingga sebati.
2.     Masukkan telur dan esen vanila, gaul lagi.
3.     Masukkan hazelnut kisar dan tepung, digaul lagi.
4.     Bentuk seperti bebola kecil dan susun dalam tray.
5.     Bakar biskut 170’C selama 20 minit dan sejukkan.
6.     Masukkan biskut dalam paper cup dan celup dalam 
        coklat putih guna penyepit kecil.
7.     Hias dengan manik bentuk love, tunggu sejuk 
        baru disimpan. 

* Lepas dibentuk menjadi bebola kecil (saya timbang berat 
  bebola biar sama) saya terus masukkan dalam paper cup 
  dan bakar, bila sejuk, saya sudukan saja coklat putih ke atas 
  biskut dan hias. 

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails