Biskut yang sedap dan enak
Biskut Hazelnut
Balls - Amy
- Resepi asal Hanieliza
- Resepi asal Hanieliza
Bahan-bahannya:-
200 gm butter
50 gm shortening
160 gm gula
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
150 gm hazelnut - dikisar
260 gm tepung gandum*
100 gm tepung jagung*
(* kedua-dua tepung diayak bersama)
Hiasan:-
Paper cup ,Coklat putih ,Manik hiasan
bentuk love
Cream coklat putih
Untuk cream:-
250 gm coklat putih
Cara untuk cream:-
1. Cairkan
coklat putih dicampur shortening secara
double boiler,kacau sampai cair.
Masukkan dalam mangkuk kecil dan celup biskut
yang telah dibakar tadi.
Cara untuk biskut:-
1. Gaul
butter, shortening dan gula hingga sebati.
2. Masukkan
telur dan esen vanila, gaul lagi.
3. Masukkan
hazelnut kisar dan tepung, digaul lagi.
4. Bentuk
seperti bebola kecil dan susun dalam tray.
5. Bakar
biskut 170’C selama 20 minit dan sejukkan.
6. Masukkan
biskut dalam paper cup dan celup dalam
coklat putih guna penyepit kecil.
7. Hias
dengan manik bentuk love, tunggu sejuk
baru disimpan.
* Lepas dibentuk menjadi bebola kecil (saya timbang berat
bebola biar sama) saya terus masukkan dalam paper cup
dan bakar, bila sejuk, saya sudukan saja coklat putih ke atas
biskut dan hias.
* Lepas dibentuk menjadi bebola kecil (saya timbang berat
bebola biar sama) saya terus masukkan dalam paper cup
dan bakar, bila sejuk, saya sudukan saja coklat putih ke atas
biskut dan hias.
No comments:
Post a Comment