Resepi
Asal Chef Zubaidah Chepa [Buku Steamed Cake]
Sumber
: Sheila/ Spicesjourney
Bahan-bahan;
225
gm mentega
340
gula pasir
50
gm air panas
500
gm mixed fruits/ Buahan campuran
3
biji telur [saya guna saiz A]
1
sudu teh Cream of Tartar [ayak]–
yang ni saya tak letak
2
sudu teh soda bikarbonat [ayak]
350
gm tepung gandum [ayak]
1
sudu teh serbuk Nutmeg/ Buah pala [ayak]-
yang ni tak letak sebab tak ada
1
sudu teh Vanilla Extract/ Essence
Cara :
1. Masakkan gula pasir sampai perang [jangan
sampai
hangus pulak] dan tuangkan air panas
perlahan-lahan.
Guna api kecil sahaja.Masukkan mentega
/marjerin
dan biarkan cair.Masukkan pula mixed
fruits dan
biarkan mendidih seketika.Ketepikan dan
sejukkan
sebentar.
2. Ayak semua bahan bertanda/kurungan
[..].Masukkan
ke
dalam bahan gula yang dimasak dan disejukkan
tadi
sedikit demi sedikit dan gaul dengan senduk kayu
hingga rata dan sebati.
3. Dalam bekas lain, pukul telur sebentar.[saya
pukul
mengunakan mixer].Kemudian tuangkan ke
dalam
adunan tadi dan kacau sehingga menjadi
adunan
yang betul-betul sebati.Di sini saya kacau
dengan
senduk kayu pula.
4. Masukkan adunan ke dalam bekas 4 segi
bersaiz
7''x7'' dan kukus selama 4 jam dalam
pengukus
yang telah dipanaskan airnya.Kek ni jika
dikukus
2 jam pun dah masak, tetapi untuk
mendapatkan
kelembapan seperti ini, kukuslah 4 jam.Kukus
dengan
api yang sederhana pada2 jam yang pertama dan
pada 2 jam yang terakhir, kukus dengan api
yang
kecil.Jika mahu tambah air pengukus,
pastikan
ditambah dengan air panas.
5. Alas tutup pengukus dengan tuala atau kain,
supaya
wap air tidak menitik ke atas kek yang
dikukus atau
tutup loyang / bekas dengan aluminium foil
semasa
mengukus kek.Lebih baik guna bekas yang besar
dan
tinggi sedikit.
6. Bila kek ni dah masak, buka penutup kukusan
dan
biarkan kek ni dalam pengukus dahulu
hingga sejuk.
Jika terus angkat buah akan turun.Selepas itu
bolehlah
keluarkan
dari pengukus.Potong kek apabila benar-
benar sejuk, lebih bagus biarkan ia
semalaman dalam
tudung saji. Kek ini
lebih sedap dimakan selepas 2 hari.
Tips: Guna pisau yang tajam untuk memotong kek ni.
No comments:
Post a Comment