Thursday, August 21, 2014

Kek Buah Kukus...Sedapppp!!! Terbaik!!!.. Untuk peminat kek buah...!!!

KEK BUAH KUKUS
Resepi Asal Chef Zubaidah Chepa [Buku Steamed Cake]
Sumber : Sheila/ Spicesjourney

Bahan-bahan;
225 gm mentega
340 gula pasir
50 gm air panas
500 gm mixed fruits/ Buahan campuran
3 biji telur [saya guna saiz A]
1 sudu teh Cream of Tartar [ayak]–
yang ni saya tak letak
2 sudu teh soda bikarbonat [ayak]
350 gm tepung gandum [ayak]
1 sudu teh serbuk Nutmeg/ Buah pala [ayak]- 
yang ni tak letak sebab tak ada
1 sudu teh Vanilla Extract/ Essence

Cara :
1.  Masakkan gula pasir sampai perang [jangan sampai
    hangus pulak] dan tuangkan air panas perlahan-lahan.
    Guna api kecil sahaja.Masukkan mentega /marjerin
    dan biarkan cair.Masukkan pula mixed fruits dan
    biarkan mendidih seketika.Ketepikan dan sejukkan
    sebentar.
2.  Ayak semua bahan bertanda/kurungan [..].Masukkan
    ke dalam bahan gula yang dimasak dan disejukkan
    tadi sedikit demi sedikit dan gaul dengan senduk kayu
    hingga rata dan sebati.
3.  Dalam bekas lain, pukul telur sebentar.[saya pukul
    mengunakan mixer].Kemudian tuangkan ke dalam
    adunan tadi dan kacau sehingga menjadi adunan
    yang betul-betul sebati.Di sini saya kacau dengan
    senduk kayu pula.
4.  Masukkan adunan ke dalam bekas 4 segi bersaiz
    7''x7'' dan kukus selama 4 jam dalam pengukus
    yang telah dipanaskan airnya.Kek ni jika dikukus
    2 jam pun dah masak, tetapi untuk mendapatkan
    kelembapan seperti ini, kukuslah 4 jam.Kukus dengan
    api yang sederhana pada2 jam yang pertama dan
    pada 2 jam yang terakhir, kukus dengan api yang
    kecil.Jika mahu tambah air pengukus, pastikan 
    ditambah dengan air panas.
5.  Alas tutup pengukus dengan tuala atau kain, supaya
    wap air tidak menitik ke atas kek yang dikukus atau
    tutup loyang / bekas dengan aluminium foil semasa
    mengukus kek.Lebih baik guna bekas yang besar dan
    tinggi sedikit.
6.  Bila kek ni dah masak, buka penutup kukusan dan
    biarkan kek ni dalam pengukus dahulu hingga sejuk.
    Jika terus angkat buah akan turun.Selepas itu bolehlah
    keluarkan  dari pengukus.Potong kek apabila benar-
    benar sejuk, lebih bagus biarkan ia semalaman dalam
    tudung saji. Kek ini lebih sedap dimakan selepas 2 hari.
Tips: Guna pisau yang tajam untuk memotong kek ni.

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails