Saturday, August 30, 2014

Nasi Lemak Hijau @ Pandan...Sedap dan Mudah..!!!!

Asyik buat nasi lemak biasa, sesekali tukar pula...tukar
warna dan sedikit rasa...sebab buh halba dan serai ketuk.

Nasi lemak Lemak Hijau @ Pandan
Bahan-Bahannya :-)
2 cawan beras Basmathi- 
(cuci dan rendam 20 minit. Toskan)
1 cawan santan
1 cawan air daun pandan(*1 cawan air campur 6 helai
daun pandan dikisar halus)
1 cawan air
1 batang serai, diketuk
1 helai daun pandan, disimpul
1 inci halia, diketuk
2 ulas bawang putih, diketuk
5 biji bawang merah kecil, dihiris halus
1 sudu teh halba
Sedikit garam

Bahan Sampingan :-)
Sambal ikan bilis/sambal tumis udang/Sambal Sotong
Hirisan timun / Sayur kangkung celur /tumis
Ikan bilis /ayam goreng
Telur dadar/ Telur Mata
Kacang tanah goreng

Cara membuatnya :-)
1.      Masukkan beras yang ditoskan tadi dalam rice 
    cooker. Tuang air daun pandan, santan dan 
    masukkan daun pandan yang disimpul.
2.      Masukkan bawang kecil hiris, bawang putih 
    ketuk, halba, halia dan serai ketuk tadi.
3.      Masukkan garam dan masak seperti biasa, 
    biarkan mendidih. 
4.  Bila nasi masak,kacau nasi menggunakan 
    chopstick ataupun garpu supaya nasi tidak patah.
5.        Boleh dihidangkan bersama bahan-bahan 
    sampingan sebelum dihidang.

 

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails