Satu lagi kek yang sedap..dah lama tak buat..last buat
kek ni tahun 2009 ke 2010..tapi masa buat tu tak
terfikir pun nak ambil gambar ke..masuk resepi kat
blog ke..memang tak...masuk ni pun sebab nak tambah
koleksi kek terbaik dan simpan dalam blog untuk
rujukan anak-anak ataupun anak saudara malahan
pembaca yang menyinggah masuk membaca blog ni.
Kek Tembikai Kukus
Sumber:Sue-Hasue.blogspot.com
Bahan:
230g mentega
kek ni tahun 2009 ke 2010..tapi masa buat tu tak
terfikir pun nak ambil gambar ke..masuk resepi kat
blog ke..memang tak...masuk ni pun sebab nak tambah
koleksi kek terbaik dan simpan dalam blog untuk
rujukan anak-anak ataupun anak saudara malahan
pembaca yang menyinggah masuk membaca blog ni.
Kek Tembikai Kukus
Sumber:Sue-Hasue.blogspot.com
Bahan:
230g mentega
5
Biji Telur gred A atau B
1/2
gelas gula halus
1
gelas tepung gandum/tepung hongkong
3/4
gelas horlicks-perisa original
3
sudu makan penuh susu pekat manis
3
sudu makan penuh serikaya
1
sudu kecil esen vanilla
Pewarna
merah
Pewarna
hijau/ pandan emulco
Chocolate
chip /kismis hitam yg dipotong agak kecil
secukupnya.
Cara:
Cara:
1. Panaskan
pengukus dan gris rata acuan/loyang
dengan mentega dan di tabur tepung sehingga
rata
sepenuhnya. Pastikan loyang ditepuk-tepuk
supaya tepung rata dan tidak
bertompok-tompok.
2. Di
dalam bekas kering,pukul mentega dan gula halus
sehingga putih/kembang dan
masukkan telur satu
persatu. Pukul adunan dengan rata setiap kali
memasukkan
telur seterusnya. Ulangi langkah
tersebut sampai telur habis.
3. Setelah
itu masukkan esen vanilla,susu pekat manis,
serikaya dan horlicks original.
Pukul sebati
menggunakan kelajuan sederhana.
4. Masukkan
pula tepung. Biasanya saya ayak terus ke
dalam adunan sambil dikacau perlahan
sehingga
tepung habis dan adunan sebati. Pastikan adunan
benar2 sebati dengan
menggaulnya menggunakan
senduk.
5. Bahagikan
kepada 3 bahagian-
3 senduk untuk warna hijau,2 senduk tanpa warna
dan
selebihnya warna merah-gaul bersama kismis/
coklat chips yg digaul dengan
sedikit tepung.
6. Kukus
dahulu warna hijau.Tutup permukaan loyang
dengan aluminium foil untuk
mengelakkan air
menitis jatuh ke atas kek. (kadang2 tuala diletak
atas penutup pengukus tidak membantu)
7. Apabila
permukaan kek agak kering(jgn tunggu
menggelembung),lapis lagi dengan warna
asal.-Uji
dengan hujung lidi jika kurang yakin masak atau
belum.Ulangi
langkah tersebut untuk melapis warna
merah.Kukus sehingga masak.
8. Sejukkan sepenuhnya di dalam loyang sebelum
8. Sejukkan sepenuhnya di dalam loyang sebelum
dikeluarkan dn dipotong.
Tips: Salah satu cara untuk tahu kek sudah masak
apabila bahagian tepi kek sudah agak renggang
dari loyang.(untuk separuh adunan- guna loyang
8 1/2 x 4 1/2 in)
8 1/2 x 4 1/2 in)
No comments:
Post a Comment