Thursday, June 21, 2012

Ayam Badam Berempah


Ayam Badam Berempah - Amy
Bahan -bahan
1/2 ekor ayam  - dipotong kecil , dibersih dan ditoskan
3 sudu besar cili kering dikisar
½ cawan badam panggang – di kisar
sedikit minyak untuk menumis
1/2 cawan air ...ini boleh tambah kalau suka yg berkuah
garam, gula secukup rasa
2 sudu besar bawang goreng atau 1 biji bawang besar di potong bulat
sedikit daun sup/daun bawang dipotong kecil  utk hiasan

Bahan rempah dikisar (digoreng tanpa minyak)
1 sudu makan ketumbar
1/2 sudu makan jintan manis
1/2 sudu makan jintan putih

Bahan mesin
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
½ inci kunyit hidup
2 batang serai

Cara Memasak
1. Ayam dibersihkan dan digaulkan dengan garam
   dan kunyit serbuk.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin
    sehingga wangi dan naik minyak.
3. Masukkan cili kering yang telah siap dikisar,
    kacau rata dan masak atas api perlahan
    sehingga cili garing.
4. Masukkan ayam dan sebuk badam juga
   rempah kisar, kacau rata. Boleh bubuh sedikit air
   supaya tidak kering dan hangus.
5. Biarkan ayam masak dan sehingga ayam  lembut.
6. Masukkan garam, gula secukup rasa.
    Biarkan sehingga kuah pekat.
7. Jika suka berkuah, bolehlah ditambah sedikit air....
    masak sekejap...(boleh masukkan hirisan bawang besar
    jika tidak menggunakan bawang goreng).
8. Setelah masak taburkan dengan hirisan dau sup/
   daun bawang, juga bawang goreng.





* Nota - Bahan rempah dikisar, boleh disapkan terlebih dahulu, sangai ketumbar, jintan manis, jintan putih kemudian kisar dan simpan dalam botol atau bekas dan boleh digunakan bila-bila masa.  


No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails