Ayam Badam Berempah - Amy
Bahan -bahan
1/2 ekor ayam - dipotong kecil , dibersih dan ditoskan
3 sudu besar cili kering dikisar
1/2 ekor ayam - dipotong kecil , dibersih dan ditoskan
3 sudu besar cili kering dikisar
½
cawan badam panggang – di kisar
sedikit
minyak untuk menumis
1/2 cawan air ...ini boleh tambah kalau suka yg berkuah
garam, gula secukup rasa
2 sudu besar bawang goreng atau 1 biji bawang besar di potong bulat
sedikit daun sup/daun bawang dipotong kecil utk hiasan
1/2 cawan air ...ini boleh tambah kalau suka yg berkuah
garam, gula secukup rasa
2 sudu besar bawang goreng atau 1 biji bawang besar di potong bulat
sedikit daun sup/daun bawang dipotong kecil utk hiasan
Bahan
rempah dikisar (digoreng tanpa minyak)
1 sudu makan ketumbar
1 sudu makan ketumbar
1/2 sudu makan jintan manis
1/2 sudu makan jintan putih
Bahan mesin
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
½ inci kunyit hidup
2
batang serai
Cara Memasak
1. Ayam dibersihkan dan digaulkan dengan garam
1. Ayam dibersihkan dan digaulkan dengan garam
dan
kunyit serbuk.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin
sehingga wangi dan naik minyak.
3. Masukkan cili kering yang telah siap dikisar,
3. Masukkan cili kering yang telah siap dikisar,
kacau
rata dan masak atas api perlahan
sehingga cili garing.
4.
Masukkan ayam dan sebuk badam juga
rempah
kisar, kacau rata. Boleh bubuh sedikit air
supaya
tidak kering dan hangus.
5. Biarkan ayam masak dan sehingga ayam lembut.
6. Masukkan garam, gula secukup rasa.
5. Biarkan ayam masak dan sehingga ayam lembut.
6. Masukkan garam, gula secukup rasa.
Biarkan sehingga kuah pekat.
7. Jika suka berkuah, bolehlah ditambah sedikit air....
7. Jika suka berkuah, bolehlah ditambah sedikit air....
masak sekejap...(boleh masukkan hirisan
bawang besar
jika
tidak menggunakan bawang goreng).
8.
Setelah masak taburkan dengan hirisan dau sup/
daun bawang, juga bawang goreng.
* Nota - Bahan
rempah dikisar, boleh disapkan terlebih dahulu, sangai ketumbar, jintan manis, jintan putih kemudian kisar dan simpan dalam botol atau bekas dan boleh digunakan bila-bila masa.
No comments:
Post a Comment