Ikan Masak Acar Kuning – Amy
Bahan
A
1
ekor ikan (tenggiri, siakap atau apa-apa ikan)
Bahan
untuk dikisar:
1
biji bawang besar
3 ulas bawangb putih
2
batang serai
2
inci kunyit hidup
2
inci halia
Bahan-
bahan lain :
2
cawan santan
3
sudu makan minyak masak
Garam
secukup rasa
Bahan
B (Acar Mentah)
1
batang lobak merah
1
batang timun
1
biji bawang besar
1
sudu makan cuka (boleh ganti perahan limau)
Gula
dan garam secukupnya
Cara:-
1. Ikan
di cuci, digaram, kunyitkan dan di goreng letak ke tepi.
2. Tumis
bahan-bahan kisar hingga naik bau
3. Kemudian
masukkan santan dan garam secukupnya
4. Sementara
out buat acar, campurkan hirisan lobak, timun , bawang. Masukkan gula, garam,
cuka atau perahan limau.
5. Ikan
goreng letakkan dalam piring, tuangkan bahan tumis tadi dan acar mentah di atas
ikan. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment