Ikan
Patin Masak Lemak Belimbing Buluh - Amy
Bahan-bahannya:-
3
– 4 potong ikan patin
10-15
biji buah belimbing buluh
2
cawan santan (1 biji kelapa)
2
batang serai – diketuk
1
helai daun kunyit – di carik-carik
Garam
secukup rasa
Bahan
tumbuk
5
– 10 biji cili padi (ikut kepedasan masing-masing)
5
ulas bawang merah
3
ulas bawang putih
2
cm kunyit hidup
2
cm halia
Cara:-
1. Ikan dicuci bersih (basuh dgn jus limau, cuka dan
tepung).
2. Masak 2 cawan santan bersama bahan tumbuk.
3. Masukkan serai ketuk dan daun kunyit.
4. Bila santan mendidih masukkan ikan.
5. Apabila hamper masak masukkan belimbing buluh
yang telah dibelah dua.
6. Kacau sebati
masukkan garam secukup rasa.
No comments:
Post a Comment