Kari Udang – Amy
Bahan-bahannya:-
300
gm udang besar (dibersihkan – jgn buang kulit)
2
cawan santan
3
sudu besar serbuk kari
2
tangkai daun kari
1
sudu teh kerisik
1
kuntum bunga lawang
2.5
cm kayu manis
6-8
sudu besar minyak masak
Garam
dan gula secukup rasa (gula ganti serbuk perasa)
Bahan
Kisar:-
3
ulas bawang merah
2
ulas bawang putih
2.5
cm halia
Cara:-
1. Panaskan
minyak, tumis bahan kisar bersama serbuk kari, daun kari, bunga lawang dan kayu
manis hingga naik bau.
2. Masukkan
santan sedikit demi sedikit hingga habis, biar hingga naik minyak.
3. Bubuh
kerisik, garam dan gula sedikit supaya cukup rasa.
4. Masukkan
udang, biar mereneh untuk beberapa minit.
5. Sedia
untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment