Friday, June 15, 2012

Kari Udang

Kari Udang – Amy

Bahan-bahannya:-
300 gm udang besar (dibersihkan – jgn buang kulit)
2 cawan santan
3 sudu besar serbuk kari
2 tangkai daun kari
1 sudu teh kerisik
1 kuntum bunga lawang
2.5 cm kayu manis
6-8 sudu besar minyak masak
Garam dan gula secukup rasa (gula ganti serbuk perasa)

Bahan Kisar:-
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2.5 cm halia

Cara:-
1.  Panaskan minyak, tumis bahan kisar bersama serbuk kari, daun kari, bunga lawang dan kayu manis hingga naik bau.
2.  Masukkan santan sedikit demi sedikit hingga habis, biar hingga naik minyak.
3.  Bubuh kerisik, garam dan gula sedikit supaya cukup rasa.
4.  Masukkan udang, biar mereneh untuk beberapa minit.
5.  Sedia untuk dihidang. 



No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails