Thursday, June 21, 2012

Ayam Kelapa Goreng Berkentang

Ayam Kelapa Goreng Berkentang - Amy
Bahan-bahan:-

1 ekor ayam di bersihkan dan di potong kecil
1 biji kelapa parut dan digoreng tanpa minyak
2 biji ubi kentang – dihiris nipis dan digoreng
3 cawan air
2 batang serai di ketuk
Sedikit air asam jawa
sedikit minyak untuk menumis
garam, gula secukup rasa
1 biji bawang besar – di hiris bulat


Bahan dikisar
15 tangkai cili kering
2 biji bawang besar  
8 ulas bawang putih
4 biji buah keras @ 2 sudu besar badam panggang kisar
1 ½ inci lengkuas
1 inci halia
½ inci kunyit hidup
2 batang serai


Cara Memasak
1. Ayam dibersihkan dan digaulkan dengan garam
   dan kunyit serbuk.
2. Tumbuk kelapa parut yang telah di goreng
    hingga lumat tapi jangan sampai jadi kerisek.
3. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar
   sehingga wangi dan naik minyak dan cili garing. 
4. Masukkan ayam dan serai ketuk, digaul rata.
5. Bubuh air dan biarkan ayam masak hingga ayam  empuk.
6. Masukkan garam, gula secukup rasa. 
   Biarkan sehingga kuahnya pekat.
7. Masukkan kelapa tumbuk ,air asam dan
    hirisan bawang besar.
 8. Akhir sekali masukkan hirisan kentang goreng 
    dan gaul rata. Bolehlah di angkat.
* Kalau dah bosan masak lauk Ayam Masak Madu,
   Ayam Masak Merah, cubalah masakan ni....
   sedap menjilat jari wehh!!!!

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails