Ayam
Kelapa Goreng Berkentang - Amy
Bahan-bahan:-
1
ekor ayam di bersihkan dan di potong kecil
1
biji kelapa parut dan digoreng tanpa minyak
2
biji ubi kentang – dihiris nipis dan digoreng
3
cawan air
2
batang serai di ketuk
Sedikit
air asam jawa
sedikit minyak untuk menumis
garam, gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
garam, gula secukup rasa
1
biji bawang besar – di hiris bulat
Bahan dikisar
15 tangkai cili kering
2
biji bawang besar
8
ulas bawang putih
4 biji buah keras @ 2 sudu besar badam panggang kisar
1 ½ inci lengkuas
4 biji buah keras @ 2 sudu besar badam panggang kisar
1 ½ inci lengkuas
1
inci halia
½
inci kunyit hidup
2
batang serai
Cara Memasak
1. Ayam dibersihkan dan digaulkan dengan garam
dan kunyit serbuk.
2. Tumbuk kelapa parut yang telah di goreng
2. Tumbuk kelapa parut yang telah di goreng
hingga lumat tapi jangan sampai jadi
kerisek.
3.
Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar
sehingga wangi dan naik minyak dan cili garing.
4.
Masukkan ayam dan serai ketuk, digaul rata.
5. Bubuh air dan biarkan ayam masak hingga ayam empuk.
6. Masukkan garam, gula secukup rasa.
5. Bubuh air dan biarkan ayam masak hingga ayam empuk.
6. Masukkan garam, gula secukup rasa.
Biarkan sehingga kuahnya pekat.
7. Masukkan kelapa tumbuk ,air asam dan
7. Masukkan kelapa tumbuk ,air asam dan
hirisan
bawang besar.
8.
Akhir sekali masukkan hirisan kentang goreng
dan gaul rata. Bolehlah di angkat.
* Kalau dah bosan masak lauk Ayam Masak Madu,
Ayam Masak Merah, cubalah masakan ni....
sedap menjilat jari wehh!!!!
* Kalau dah bosan masak lauk Ayam Masak Madu,
Ayam Masak Merah, cubalah masakan ni....
sedap menjilat jari wehh!!!!
No comments:
Post a Comment