PUDING
SAGU KOKTEL BUAH - AMY
Bahan-bahan:
Untuk sagu biji:
Untuk sagu biji:
300
gm sagu (1/2 kati)
(dimasak
dengan air berlebihan)
apabila
nampak terang, keluarkan dari api.
Tuang
sedikit sagu kedalam tapis
dan
cuci dengan air mengalir untuk
hilangkan
kanjinya.Buat sampai habis,
masukkan
sagu tadi kedalam acuan
@
mangkuk dan sejukkan.
Bahan-bahan
lain:
1. 2 mangkuk santan (jerang sekejap).
2. 1 mangkuk sirap gula melaka
3. 1 tin koktel buah
Cara
menghidang:
Bubuh
sagu dalam mangkuk gelas,
dihias
dengan buah koktel dan hidang
bersama
santan (dimasak) dan sirap gula
(letak
berasingan,santan dalam bekas lain,
sirap
gula dalam bekas lain pun boleh –
ikut
citarasa masing-masing)
*Selalu puding ni dimakan dengan santan
dan sirap gula saja, tapi saya tambah
Koktel buah…untuk berbuka puasa…
Walahh..mabeles…(sekarangkan bulan
Syaaban, ramai orang berpuasa sunat).
yummmeeehh ~
ReplyDeletePagi-pagi dah postkan entry makanan...he..he..he.Izwa cubalah....
ReplyDelete