Friday, June 29, 2012

Puding Sagu Koktel Buah


PUDING SAGU KOKTEL BUAH - AMY

Bahan-bahan:
Untuk sagu biji:
300 gm sagu (1/2 kati)
(dimasak dengan air berlebihan)
apabila nampak terang, keluarkan dari api.
Tuang sedikit sagu kedalam tapis
dan cuci dengan air mengalir untuk
hilangkan kanjinya.Buat sampai habis,
masukkan sagu tadi kedalam acuan
@ mangkuk dan sejukkan.

Bahan-bahan lain:
1.    2 mangkuk santan (jerang sekejap).
2.    1 mangkuk sirap gula melaka
3.    1 tin koktel buah
Cara menghidang:
Bubuh sagu dalam mangkuk gelas,
dihias dengan buah koktel dan hidang
bersama santan (dimasak) dan sirap gula
(letak berasingan,santan dalam bekas lain,
sirap gula dalam bekas lain pun boleh –
ikut citarasa masing-masing)
*Selalu puding ni dimakan dengan santan
dan sirap gula saja, tapi saya tambah
Koktel buah…untuk berbuka puasa…
Walahh..mabeles…(sekarangkan bulan
Syaaban, ramai orang berpuasa sunat).


2 comments:

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails