Nasi Beriani Chef Sara - Amy
Bahan-bahannya
500gm beras basmati, dicuci bersih dan direndam 30 minit dan toskan
air secukupnya
2/3 cawan susu cair
500gm beras basmati, dicuci bersih dan direndam 30 minit dan toskan
air secukupnya
2/3 cawan susu cair
3
sudu makan rempah briani
3
sudu makan minyak sapi
3
sudu makan minyak jagung
1
biji limau nipis –diperah
1
sudu makan kacang badam kisar
Bahan
di kisar:
7 biji bawang besar, dihiris
4 biji bawang putih, dikisar
1 inci halia, dikisar
7 biji bawang besar, dihiris
4 biji bawang putih, dikisar
1 inci halia, dikisar
Bahan
penumis:
1 batang kayu manis
3 kelopak bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 batang serai
1 batang kayu manis
3 kelopak bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 batang serai
Bahan
hiasan:
1/2 cawan bawang goreng
1/2 cawan gajus – di goreng
1/2 cawan bawang goreng
1/2 cawan gajus – di goreng
1
cawan kismis
garam secukup rasa
pewarna kuning
Cara-caranya
garam secukup rasa
pewarna kuning
Cara-caranya
1.
Panaskan minyak sapi dan minyak jagung.
Masukkan air perahan limau.
2.Tumiskan bahan penumis (masukkan kayu manis
bunga lawang, bunga cengkih dan buah
pelaga.
3. Kemudian tumis bawang besar yang telah
dihiris
sehingga naik bau, masukkan pula bahan yang
telah dikisar.
Masukkan
rempah beriani dan tumis hingga pecah minyak.
4. Masukkan
sekali badam kisar dan gaul rata.
5. Tuang air dan juga susu cair serta garam.
5. Tuang air dan juga susu cair serta garam.
6. Sementara itu beras basmathi si masukkan dalam
periuk nasi, masukkan bahan di tumis tadi
dan biarkan airnya mendidih dan agak kering sedikit.
Masak seperti masak nasi biasa.
7. Cucuk
nasi buat lubang dan tuangkan pewarna kuning.
Taburkan atas nasi kismis. Tutup dan biarkan sehingga
nasi tanak. Bila sudah tanak gunakan garpu dan
ratakan
warna kuning bersama nasi yang lain, angkat,
tabur
Salam... hmm nampak sedap. Ni kalau nak order untuk majlis berbuka puasa boleh? Dan kalau boleh... berapa kira?
ReplyDeleteWaalaikumussalam...nak order?...tak ada buat cateringlah...selalu kalau masak untuk keluarga aje...
ReplyDelete