Friday, July 13, 2012

Pajeri Terung



Pajeri Terung - Amy

Bahan-bahan:-

3 -4 biji terung panjang
2 sudu besar rempah kari daging
2 cawan santan pekat
2 sudu besar udang kering – di rendam dan jangan di kisar
2 sudu besar kerisik

Bahan tumis:-
5 biji bawang merah – di kisar
2 ulas bawang putih – di kisar
1 / 2 inci halia – di kisar
2 sudu besar udang kering – di rendam dan di kisar
1 kulit kayu manis
1 bunga lawang
2 bunga cengkih
2 bii buah pelaaga
2 sudu besar udang kering-tumbuk
Sedikit  air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak masak

Cara:-

1.    Panaskan minyak, tumis bahan kisar, dan juga rempah tumis sehingga naik bau.
2.  Kemudian masukkan rempah kari dan masak hingga garing.
3.   Masukkan udang kering, kerisek , terung dan santan..didihkan dengan api perlahan.
4.  Masukkan air asam jawa. garam dan gula..masak hingga kuah agak pekat sedikit.
5.   Sedap di hiding dengan nasi putih, dan paling best bila makan, ada terasa udang kering yang tidak dikisar. 



No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails