Pajeri Terung - Amy
Bahan-bahan:-
3 -4 biji terung panjang
2 sudu besar rempah kari daging
2 cawan santan pekat
2 sudu besar udang kering – di rendam dan
jangan di kisar
2 sudu besar kerisik
Bahan tumis:-
5 biji bawang merah – di kisar
2 ulas bawang putih – di kisar
1 / 2 inci halia – di kisar
2 sudu besar udang kering – di rendam dan
di kisar
1 kulit kayu manis
1 bunga lawang
2 bunga cengkih
2 bii buah pelaaga
2 sudu besar udang kering-tumbuk
Sedikit air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak masak
Cara:-
1.
Panaskan minyak, tumis bahan kisar, dan juga rempah tumis
sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan rempah kari dan masak hingga
garing.
3.
Masukkan udang kering, kerisek , terung dan santan..didihkan
dengan api perlahan.
4. Masukkan air asam jawa. garam dan gula..masak
hingga kuah agak pekat sedikit.
5.
Sedap di hiding dengan nasi putih, dan paling best bila makan,
ada terasa udang kering yang tidak dikisar.
No comments:
Post a Comment