Sup
Ekor - Amy
Bahan-bahannya
:
500
gm ekor lembu
2
ulas bawang putih - dikisar
4
ulas bawang merah - dikisar
1
inci halia- dikisar
Sedikit
ketumbar - tumbuk kasar
½
sudu makan lada putih- di tumbuk kasar
Daun
ketumbar – di hiris halus
1
batang Celeri - hiris serong
1
biji tomato di belah empat
4
– 5 biji cili padi – di ketuk
Jus
perahan lemon/limau
Bawang
goreng secukupnya
Garam
secukup rasa
Air
untuk merebus ekor
Minyak
untuk menumis
Cara
memasaknya :
1.
Tumis bahan kisar hingga wangi.
2.
Masukkankan ketumbar tumbuk.
3.
Masukkan ekor. Kecilkan api, biar ekor seketika.
4.
Masukkan air secukupnya. Rebus sehingga ekor lembut.
5.
Jika air mengering, tambah lagi air secukupnya.
6.
Masukkan lada putih yang telah ditumbuk kasar.
7.
Masukkan cili padi -- jika hendak pedas.
8.
Setelah ekor empuk, masukkan garam secukupnya.
9.
Masukkan celery, tomato dan perahkan sedikit
lemon / limau.
10.Tutup
api. Taburkan sedikit daun ketumbar
dan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment