Saturday, July 28, 2012

Pecal Lele@Ikan Keli Sambal Goreng


PECAL LELE @ IKAN KELI SAMBAL GORENG - Amy
Bahan-bahan:
1 -2 ekor ikan keli
1 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk kunyit
Bahan sambal:
200 gm cili merah
150 gm cili padi
100 gm belacan
500 gm tomato
Garam dan gula secukup rasa

Ulaman:
1 ikat sayur kangkung | dicelur
3 – 4 batang  sayur kacang panjang : patah-patahkan
1 / 4 biji  sayur kobis – kelopak  di kecilkan
3 hirisan timun

Cara memasak:
1. Gaulkan ikan keli bersama garam dan serbuk kunyit
    kemudian goreng hingga garing. Ketepikan.
2. Untuk sambalnya, goreng semua bahan sambal.
3. Tumbuk semua bahan yang digoreng sehingga menjadi pes.
4. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Kacau rata.
5. Hidangkan bersama pecal lele serta ulam-ulaman.

* Bahan sambal lebih sedap jika ditumbuk dalam lesung, bukan dikisar.l 



No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails