PECAL
LELE @ IKAN KELI SAMBAL GORENG - Amy
Bahan-bahan:
1 -2 ekor ikan keli
1 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk kunyit
Bahan sambal:
200 gm cili merah
150 gm cili padi
100 gm belacan
500 gm tomato
Garam dan gula secukup rasa
200 gm cili merah
150 gm cili padi
100 gm belacan
500 gm tomato
Garam dan gula secukup rasa
Ulaman:
1 ikat sayur kangkung | dicelur
1 ikat sayur kangkung | dicelur
3
– 4 batang sayur kacang panjang :
patah-patahkan
1
/ 4 biji sayur kobis – kelopak di kecilkan
3
hirisan timun
Cara memasak:
1. Gaulkan ikan keli bersama garam dan serbuk kunyit
Cara memasak:
1. Gaulkan ikan keli bersama garam dan serbuk kunyit
kemudian goreng hingga garing. Ketepikan.
2. Untuk sambalnya, goreng semua bahan sambal.
2. Untuk sambalnya, goreng semua bahan sambal.
3.
Tumbuk semua bahan yang digoreng sehingga menjadi pes.
4.
Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Kacau rata.
5. Hidangkan bersama pecal lele serta ulam-ulaman.
5. Hidangkan bersama pecal lele serta ulam-ulaman.
*
Bahan sambal lebih sedap jika ditumbuk dalam lesung, bukan dikisar.l
No comments:
Post a Comment