Pengat Pisang – Amy
Bahan-Bahan
1 kg pisang, dibuang kulit
1 liter santan
100 gm gula pasir
50 gm gula merah /gula melaka
1 liter santan
100 gm gula pasir
50 gm gula merah /gula melaka
50 gm sagu biji di rendam
2 helai daun pandan
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Cara Memasak
2 helai daun pandan
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Cara Memasak
1. Masak gula pasir, gula merah atau gula Melaka
dan santan di dalam periuk, hingga mendidih.
2. Masukkan garam dan daun pandan.
2. Masukkan garam dan daun pandan.
Kacau rata
sehingga mendidih.
3. Setelah itu, masukkan pisang dan sagu biji.
3. Setelah itu, masukkan pisang dan sagu biji.
Biarkan pisang
lembut dan mendidih.
4. Angkat dan bolehlah dihidangkan.
4. Angkat dan bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment