IKAN MASAK AIR ASAM -Amy
4
– 5 ekor ikan (tak kisah ikan apa pun) – di gaul garam dan kunyit
Bahan
Kisar/Tumbuk:
2
ulas bawang putih -
5
ulas bawang merah
5
biji cili padi
3 biji cili merah
1
inci belacan bakar
1
batang serai – di ketuk
Bahan
lain:
1/2
cawan air asam jawa
5
biji cili api – di hiris
2
biji cili hijau/merah – di hiris
1
biji tomato (potong dadu)
1
biji bawang besar (potong dadu)
Garam
dan gula secukup rasa
Cara:
1.
Tumis bahan kisar
sehingga naik bau.
2. Masukkan
air asam jawa dan ikan.
3.
Masukkan garam, gula, dan
biarkan medidih.
4. Masukkan
hirisan cili padi, cili merah,bawang besar dan tomato.
5.
Kacau seketika dan
angkat.
*Kalau jemu masak asam pedas, masak kicap, masak lemak,
masak kari, cubalah masak cara macam ni...simple tapi sedap!
*Kalau jemu masak asam pedas, masak kicap, masak lemak,
masak kari, cubalah masak cara macam ni...simple tapi sedap!
No comments:
Post a Comment