RENDANG
TOK ISI KELAPA - AMY
Bahan-bahan
:
1
kg daging
100
gram bawang merah
80
gram bawang putih
80
gram halia - dimayang
½
biji isi kelapa - dihiris 5 sm
60
ml pati santan
300
gram kerisik kelapa
5
gram gula melaka
Garam
secukup rasa
15
gram serbuk ketumbar
15
gram serbuk cili
10
gram jintan putih
10
gram jintan manis
20
gram serbuk kari daging
5
gram lada hitam
10
biji buah pelaga
5
sm kulit kayu manis
5
kuntum bunga cengkih
Cara
membuat:
1)
Gaul rata semua bahan kecuali daging, garam dan gula Melaka.
2)
Selepas rata barulah dimasukkan daging. Perap selama dua hingga empat jam.
3)
Masukkan ke dalam periuk dan didihkan perlahan-lahan.
4)
Reneh selama tiga jam. Kacau dengan kerap sehingga daging menjadi empuk,
berwarna agak hitam dan kering.
5)
Masukkan gula melaka dan garam. Kacau lagi hingga rata.
No comments:
Post a Comment